In 2024 bent u iedere woensdagochtend welkom in D’n Elshof

D’n Elshof en KBO-Elshout organiseren samen inloopochtenden speciaal voor ALLE inwoners van Elshout om gezamenlijk op een voormiddag even bij te praten, elkaar te ontmoeten of zonder verplichtingen leuke dingen te doen zoals kaarten, spelletjes of handwerken. D’n Elshof is daarvoor wekelijks op woensdag open van 9.30 -11.30 uur. U kunt dan vrijblijvend op ieder moment binnenkomen en het eerste kopje koffie / thee is gratis.

Naast deze faciliteiten organiseren we iedere week een ander thema waarbij we u hulp aanbieden op verschillende gebieden. Dit gebeurt in een apart gescheiden gedeelte van de zaal met voldoende privacy.

  • Eén keer in de vier weken is er een vertegenwoordiger van Woonveste aanwezig voor alle vragen op het gebied van huurwoningen in Elshout en de mogelijkheden voor inschrijving voor het geval u in de toekomst gebruik wilt maken van de faciliteiten van Woonveste.
  • Daarnaast treft u elke vier weken een dame uit Elshout met veel ervaring op digitaal gebied om u te helpen. Is voor u de werking van uw mobiel, tablet, of laptop een probleem dan kunt u op deze datum terecht voor uitleg.
  • Verder kunt u terecht met al uw zorgvragen. Daarvoor komt er eens in de vier weken we een medewerker van Bijeen Heusden om al uw vragen te beantwoorden of u te vertellen bij welke instantie u terecht kunt.
  • Tot slot is er elke vier weken een Repair Café waar u kleine herstel/reparatie werkzaamheden kunt laten doen.

U kunt geheel vrijblijvend en gratis gebruik van maken van alle expertises. Ook zijn op iedere woensdagochtend vrijwilligers van KBO en D’n Elshof aanwezig om u te helpen.

We verwelkomen u graag woensdagen tussen 9.30 en 11.30 uur. De koffie/thee staat klaar!

 

KBO -Elshout en D’n Elshof.

Denise Haseleers van het Computerloket
Denise Haseleers van het Computerloket

29 mei: Woonveste, Kunst door de Brievenbus en Amare
Werkstukken showen en er samen over praten

Tijdens de inloopochtend van woensdag 29 mei waren ook de deelnemers van Kunst door de Brievenbus aanwezig met hun werkstukken. Iedere twee weken komt er een nieuwe opdracht bij de deelnemers door de brievenbus die uitgevoerd moet worden. De deelnemers kennen elkaar niet en deze morgen was er gelegenheid om hun werkstukken te laten zien en elkaar te leren kennen. De clienten van Amare, de buren van D’n Elshof, hadden koekjes gebakken voor bij de koffie. Want ook de normale inloop voor iedereen was die ochtend.

Een tiental mensen durfden het aan om hun werkstukken te laten zien. En al snel werd er volop vergeleken hoe anderen toch die opdracht uitgevoerd hadden. Want iedereen had toch een ander idee over hoe het uitgevoerd moest worden. En dat is het leuke van dit project, je mag het helemaal zelf weten. Bij de opdracht: maak een stilleven met wat er in je koelkast staat waren sommige werken getekend, plaatjes geplakt en iemand had zelfs een miniatuurkoelkastje gemaakt met daarin mini producten. En ook bij de opdracht; gebruik de materialen die in je hobbykast liggen, zag je compleet gehaakte werkstukken, of met knopen, of klosjes garen. De eerste opdracht die iedereen gekregen had was om te laten zien wat je zag als je uit de raam keek. Daarvoor had ieder een kaart gekregen met een kozijn als kader. De een had een 3d voorstelling van een foto, de ander een complete tuin en eentje had zelfs gordijntjes gemaakt met een bloempotje op de vensterbank.

En dat is het leuke van dit landelijke project, geen verplichting en doen wat je er zelf in ziet en hoe je het ziet. Ook de bezoekers van de inloop maakten gebruik van de gelegenheid om even te kijken en een kopje koffie mee te drinken want die is gratis op de inloopochtend. De reactie: oh’ als ik geweten had dat dit de bedoeling was van die Kunst door de Brievenbus dan had ik me ook wel opgegeven, hoorde je zeggen. De deelnemers zijn enthousiast over het project, sommige werken alleen en anderen weer samen met iemand. Maar iedereen loopt een keer extra naar de brievenbus tegen de tijd dat er weer een nieuwe opdracht moet komen, benieuwd wat het nu weer zal moeten worden.

Loop ook eens binnen op een woensdag tijdens de inloop in Elshout. Een kopje koffie is gratis.

Met succes gerepareerd in Elshout
Inloopochtend 22 mei met Repaircafé

Iedere week is er een ander thema tijdens de inloopochtenden van KBO en D’n Elshof. Op 22 mei was de beurt aan Repaircafé waarbij toch weer een aantal mensen met een gerepareerd voorwerp naar huis gingen. En of dit nu een koffiezetapparaat, een stofzuiger of een radio is. De “monteurs” doen hun best om het probleem op te lossen.

Het doel van Repaircafé is om het voorwerp een tweede kans te geven door het te repareren in plaats van weg te doen. Eens in de vier weken is daartoe de gelegenheid tijdens de inloopochtenden in Elshout. Deze inloopochtend is er om inwoners, jong en oud, de gelegenheid te geven om samen een kopje koffie te drinken en nieuwtjes uit te wisselen. De krant kan er gelezen worden en de mogelijkheid om een spelletje te spelen is er.

De thema’s wisselen per week.  De ene week is dat iemand van Woonveste waaraan vragen gesteld kunnen worden en de week daarop wordt er uitleg gegeven hoe je veilig om kunt gaan met je mobiel/laptop. Daarna is de beurt aan Bijeen. Aan de medewerker daarvan kun je alles vragen wat met Zorg en Welzijn te maken heeft. In de vierde week is de beurt aan Repaircafé waar je tijdens je gratis kopje koffie kunt wachten tot de reparatie is voltooid.

Inmiddels zien we wekelijks een vast aantal mensen terug keren voor gezelligheid en een kopje koffie. Kom gerust ook eens een kijkje nemen op woensdagochtend van 9.30 uur tot 11.30 uur.

Inloopochtend 8 mei over de 112NL app

De inloopochtenden worden steeds beter bezocht. De bijeenkomst van 8 mei stond in het teken van veiligheid met betrekking tot gebruik van de mobiele telefoon en scoorde uitstekend.

Na een gedegen uitleg van de computerdeskundige Denise gingen een 30 tal deelnemers enthousiast aan de slag om de 112NL te installeren. Geholpen door een aantal vrijwilligers lukte het iedereen. Via de 112Nl App kun je in noodsituaties razendsnel de politie , brandweer of ambulance bereiken. Het grote voordeel is dat ze door je telefoon ook exact de locatie weten waar je bent. Zeker in noodsituaties een groot voordeel.

Nadien werd geoefend hoe je App’s op het hoofdscherm kunt verplaatsen. Het is handig om,zoveel als mogelijk, App’s op het hoofdscherm te zetten. In de praktijk blijkt bij velen dat het aantal App’s wat op het hoofdscherm geplaatst kan worden niet benut wordt en App’s over meerdere pagina’s verdeeld staat. Dat is onhandig. Op 5 juni is de volgende bijeenkomst met de computerdeskundige. Deze zal in het teken staan van: hoe omgaan met een volle iCloud en hoe beveilig ik mijn wachtwoorden op de mobiel.

27 maart was er weer een Repair café tijdens de inloopochtend. Er zijn weer een aantal mensen geholpen met een reparatie!

Veel belangstelling voor QR code scannen op inloopochtend 13 maart

Al vroeg om 9.15 uur kwamen de eerste belangstellenden binnen. Even later was de zaal in D’n Elshof vol. Om 9.45 uur legde Denise Haseleers aan de hand van een PowerPoint presentatie uit hoe de QR code werkt. Iedereen, van jong tot oud, had zijn mobiel bij.

Na de uitleg werd het oefenen in het scannen. Daarvoor was een praktisch setje met QR voorbeelden beschikbaar voor iedereen. Velen hadden het nog nooit gedaan en na een aantal keren oefenen beseften ze pas hoe gemakkelijk het ging. Opvallend is het verschil tussen Apple en Samsung mobieltjes. Bij de Apple kun je rechtstreeks scannen en bij Samsung dien je eerst een QR scan App te installeren. Met praktische ondersteuning van Denise lukte het iedereen om te scannen. Daarnaast kwamen nog andere vragen naar voren zoals; hoe verwijder ik een APP die ik niet gebruik, hoe verplaats je een APP, die je veel gebruikt en op het 3e scherm, staat naar het hoofdscherm, hoe werkt de DigiD app. Voldoende aanleiding om over 4 weken ( 10 april) bij de volgende inloopochtend met het thema computergebruik hieraan een vervolg te geven.

P.s. de PowerPoint met uitleg van de QR code is beschikbaar bij de KBO-Elshout.

Nog even een aparte vermelding: op de tweede inloopochtend mochten we het 300ste lid van KBO welkom heten met een mooie bos bloemen en een KBO veiligheidsvest.

Welkom bij onze vereniging!