KBO Elshout op een koude excursie.

Buiten 18 graden en binnen je warme jas aan. Dat het er zo koud kon zijn dat hadden aantal leden van KBO Elshout niet gedacht. Ze gingen op bezoek bij Harrie Goesten, Groenten en Fruit in Elshout voor een rondleiding door het bedrijf. Gezien het aantal mensen dat nieuwsgierig was naar dit bedrijf werden er twee groepen gevormd. En onder de deskundige leiding van Rob Dupont en Bas van Kuijk kon er begonnen worden aan de rondleiding.

Eerst was er uitleg over het ontstaan van het bedrijf dat inmiddels aan de vijfde generatie bezig is. In 1891 begon de eerste Goesten  met de verkoop van eigen producten van het land aan dorpsgenoten in Amerzoden en daarna breidde hij verder uit naar Den Bosch en omstreken. In 1974 begint Harrie, derde generatie, zijn eerste groentewinkel en al snel zijn er achtentwintig winkels in Zuid-Nederland De detailhandel maakt in 1992 plaats voor groothandels activiteiten incl. import en verhuist naar Elshout. Rond 2005 is er zelfs eigen teelt in Bretagne en Burkina Faso. Het pand wordt te klein dus moet er verbouwd worden.

Momenteel werken er   +/- 150 personeelsleden. De ene groep had het geluk om te mogen starten aan de “warme” kant. In de cellen voor oa. tomaten, aardappels, bananen want dat zijn de producten die niet van kou houden. Maar langzaamaan ging het via het verzameldepot richting de koude cellen en hoorde je af en toe  wel iemand zeggen dat het toch wel koud was. Alles werd bekeken: het hard en zacht fruit, de exoten, kruiden, groenten en paddenstoelen. En de temperatuur in de cellen werd ook steeds lager want ieder product heeft zijn eigen bewaar temperatuur. Er werd ruim voldoende uitleg gegeven door de heren en er was gelegenheid om vragen te stellen waar ook goed gebruik van gemaakt werd. Zo zie je maar weer, werd er gezegd, je fietst er jarenlang aan voorbij en hebt geen idee hoe groot het bedrijf eigenlijk is. De excursie werd door de leden als zeer interessant ervaren en de doos met groenten en fruit bij het naar huis gaan was een dankbare verrassing.