KBO Elshout op bezoek bij een verzamelaar – Miniatuur tractoren en nog veel meer

In 1973 kocht deze verzamelaar uit Elshout zijn eerste tractor en vanaf dat moment begon ook het sparen van miniaturen. En niet alleen tractoren maar alle aanverwante artikelen waar op het land mee gewerkt kan worden. Alle merken en modellen waren aanwezig. Hij had ze nooit geteld, vertelde hij, en er was ook nog niemand aan begonnen maar het waren er veel. Ook de aankoopbewijzen, schildjes, correspondentie tot zelfs overlijdensadvertenties van de mensen waarmee hij ooit zaken had gedaan over een landbouwwerktuig, waren bewaard. Van alle tractoren die hij zelf heeft gehad was een miniatuur.

Maar ook andere merken hadden zijn belangstelling. Er waren maquettes van boerderijen met stallen, krantenknipsels, shirts met tractor logo, foto’s en zelfs legomodellen. Wanden vol vitrines en van bijna iedere aankoop wist deze verzamelaar ook nog het verhaal te vertellen over hoe hij er aan gekomen was. Voor bijna iedere bezoeker was er wel een herkenning. Was het niet van een miniatuur dan wel uit het fotoboek met oude foto’s van het dorp.

Een speciale kast was gewijd aan religie want tenslotte is Elshout ook een bedevaartsoord. Herkenning was er ook bij de foto’s met geestelijken. Zo vertelde iemand dat ze jarig was op dezelfde dag als een van de pastoors en hem dan altijd een doos sigaren moest brengen voor zijn verjaardag. Of ze zelf ook iets van hem kreeg is niet verteld. Wel dat er altijd een toneelstuk opgevoerd werd ter ere van zijn verjaardag en dat zij dan altijd naast hem moest zitten.

Bij een van de maquettes waren gehaakte kipjes te zien die gemaakt waren door de echtgenote van de verzamelaar. Zij had ook twee vitrinekasten ter beschikking gekregen. Wel in een andere ruimte want zij handwerkte, haken, waarvan veel voor een goed doel was. Dit viel zeker bij de vrouwelijke bezoekers in de smaak.

Heb je dit bezoek gemist kijk dan eens in de activiteitenkalender op de website want de volgende excursie is zeker zo interessant.