KBO Elshout met de museumplusbus op pad – Naar het Joods museum in Amsterdam

In oktober kon je inschrijven als vereniging om met de bus van de BankGiroloterij naar een museum te gaan. Het blijft een gok of je ingeloot wordt maar Elshout had dat geluk en ging op 19 februari met een volle bus naar het Joods  Museum in Amsterdam. Het Joods Museum vormt samen met de Portugese Synagoge, de Hollandse Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum, het Joods Cultureel Kwartier. Van moderne kunst tot eeuwenoude geschiedenis: schilderijen, ceremoniële voorwerpen en films geven een eigentijds en volwaardig beeld van de Joodse religie en cultuur in Nederland door de eeuwen heen.

Om acht uur kwam de bus voorrijden en ruim voor 8.30 uur was iedereen aanwezig. Voor ieder een flesje water en na info door de chauffeuse kon de reis beginnen. Gelukkig was het niet druk op de weg zodat we ver voor aankomsttijd in Amsterdam aankwamen. Niet erg want de chauffeuse deed een extra rondje sightseeing door Amsterdam. o.a. Langs het Vondelpark, het Rijksmuseum en het Vondelplein. De gastvrouw stond ons al op te wachten en bleef ook de hele dag bij de groep.

Bij binnenkomst werden we ontvangen met een kopje koffie/thee met koek. Daarna werd de groep in drieën gedeeld en iedere groep kreeg een eigen gids waar je aan kon vragen wat je maar wilde weten over het Joodse geloof en de gebruiken van de voorwerpen die tentoongesteld waren. Ze vertelde en stelde vragen en ging uitgebreid op de antwoorden in en kreeg aandachtig gehoor. Natuurlijk kwam de oorlog vroeger en nu aan bod alsook het aantal mensen die daarbij omgekomen zijn. In de vitrines stonden prachtige zilveren ceremoniële voorwerpen en de video’s gaven tekst en uitleg. En ook het gebouw op zich was prachtig.

Na de lunch, die we gezamenlijk gebruikt hebben was er tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken want er waren nog afdelingen waar we met de gids niet geweest waren. Uiteraard werd ook de museumwinkel bezocht en menigeen ging met iets naar huis. Toen het tijd was om weer te vertrekken stond de bus al klaar. In de bus was er nog een kunstmagazine voor iedereen en uiteraard ontbraken een appel en snoepjes niet. Ook nu geen file en ruimschoots voor tijd weer terug in Elshout.

Veel gezien en veel gehoord op deze zeer interessante dag. En zeker wordt er weer opnieuw ingeschreven door KBO met de hoop om weer ingeloot te worden. Een heel mooi initiatief van de BankGiroloterij.