KBO Elshout was bij de koetjes en de kalfjes
Rondleiding bij Zuivelboerderij De Kern
De temperatuurmeter stond op 30 graden maar dat weerhield de 42 leden niet om toch naar de boerderij te komen. Gelukkig was het in de loods waar de ontvangst was, lekker koel. En de twee soorten karnemelk, met of zonder smaakje ging er wel in. Astrid van Dal, van de zuivelboerderij, had haar welkomstwoordje klaar en vertelde vol trots over het reilen en zeilen op hun boerderij.
Ruim 30 jaar geleden is haar schoonmoeder begonnen met het maken van kaas en zuivel van eigen melkproductie. In 2004 is dit overgenomen door Astrid en haar man en inmiddels is de huidige generatie ook volop meewerkend in het bedrijf met ruim 100 melkkoeien die 2x per dag gemolken moeten worden. Gelukkig gebeurd dit niet meer met de hand maar in de melkstal. Dat brengt per koe maar liefst 30 ltr melk per dag op waarvan zo’n 20% verwerkt wordt tot zuivel. Veel ervan wordt verkocht in eigen winkel en de rest gaat naar collega boerderijwinkels. Wat geproduceerd wordt: boerenyoghurt, boeren karnemelk, boerenboter, boerenvla en boeren kwark, bevat als hoofdbestanddeel volle melk van eigen koeien. Deze producten hebben een eigen keurmerk, echte boerderijzuivel. Ook wonnen zij met hun producten meermalen prijzen. Cum Laude zelfs voor hun roomboter als beste van Nederland. Ook de karnemelk en yoghurt hebben een prijs behaald. Naast zuivel worden er streekproducten verkocht zoals groenten, fruit, vlees, ijs, honing en nog veel meer. Ook voor een leuk geschenk en kerstpakketten met boerderijproducten kun je terecht op de zuivelboerderij. Alle zuivel wordt energie-neutraal geproduceerd want door de ruim 700 zonnepanelen zijn ze voor stroom zelfvoorzienend.
Na deze inleiding werd het tijd voor een wandeling over het bedrijf. Eerst naar de stallen met de melkkoeien. Die hun koppen al door de spijlen staken voor een aai over hun bol. Overwegend zwartbonte koeien. Naast kuilgras, mais en hooi krijgen de koeien ook brokken krachtvoer. Iedere koe zijn eigen hoeveelheid wat afgelezen wordt uit een chip in de halsband. Aan de rechterkant van de stal stonden de koeien die moesten kalveren. Die werden extra verwend. Door naar de stal met de kalveren. In alle leeftijden waarvan de jongste 1 dag oud was. En kalfjes vertederd altijd dus hier was de belangstelling voor aaien groot. Genoeg geknuffeld dus tijd voor de winkel met kaasproeverij. Drie verschillende smaken waren er te proeven en uiteraard werden er volop stukken kaas mee huiswaarts genomen.
Ondanks de warmte was dit toch een leuke leerzame middag.